Hvad Er Forskellen På Http Og Https? Læs Mere Om Det Her
Når du surfer på internettet, angiver webadressen den lokation, som du befinder dig på. En webadresse kaldes også for en URL adresse. Http(s) er en del af URL’en, som er den protokol, der bruges til at kommunikere mellem afsender og modtager.
Bliv først klogere på, hvad en URL er
En webadresse kaldes og URL og det står for Uniform Resource locator. Du kan nedbryde denne webadresse ned i fem dele:
- Https:// ? Protokol
- WWW ? Subdomæne
- Codesite ? Domæne
- .DK ? ccTLD (Country Code Top-Level Domain)
- /hvad-er-forskellen-pa-http-og-https/
Overordnet set er protokollen det regelsæt og sprog, som afsender og modtager kommunikerer igennem. Vi giver en uddybende forklaring om http(s)-protokollen, og hvad forskellen er med og uden s.
Hvad er HTTP?
HTTP står for HyperText Transfer Protocol, og denne protokol bruges primært, når der skal kommunikeres på internettet, World Wide Web. HTTP sender besked til en server, oftest en TCP-port 80. Her kan man bede om otte forskellige handlinger, hvor de mest almindelig er GET og POST.
GET metoden bruges til at anmode om at se information fra rescourcen.
POST metoden bruges, når der sendes data til er server, hvor der skal opdateres noget indhold.
HTTPS giver mere sikkerhed
HTTPS er lavet for at skabe mere sikkerhed mellem servere og klienter. HTTPS står for HyperText Transfer Protocol Secure. Det er derfor også en protokol ligesom vi lige har beskrevet med HTTP. Dette er forlængelsen, som skaber en krypteret og mere sikker forbindelse.
Forskellene på HTTP og HTTPS
Den primære forskel er, at HTTPS skal skabe mere sikkerhed ved at lave en krypteret forbindelse. En HTTPS krypteres ved at benytte TLS, Transport Layer Security eller SSL, Secure Socket Layer. Dette betyder, at dataen bliver beskyttet, mens den er under transit.
Derfor er der mange, der har ændret deres domæne ved at flytte den over på et webhotel, som udbyder SSL-certifikat, som ens udvikler kan implementere på URL’en. Dette har især været webshops, som benytter sig af dette, men da der efterhånden kommer mange personfølsomme oplysninger rundt via internettet, anbefales det ofte at skifte til HTTPS, da det giver mere sikkerhed.
Man kan blandt andet se denne sikkerhed ved, at der kommer en lås oppe ved siden af URL-adressen, hvor man kan se hjemmesiden indstillinger, cookies, og om private oplysninger bliver delt via en sikker forbindelse.
Dette skal du være opmærksom på
Når du ændre din hjemmeside fra HTTP til HTTPS skal du være opmærksom på, at du faktisk får et helt nyt domæne, og derfor skal du huske at lave 301 redirects på dine sider, så alle dine links stadig virker.
I starten var der en forskel på hastigheden, men dette har ingen indvirkning mere, og der er generelt mange flere fordele ved, at du skifter til en sikker forbindelse. Både for ens egen skyld og ens brugere. Google har også udtalt, at det har en positiv virkning, hvis man viser brugeren af en side, at de surfer på en sikker forbindelse.