Hvad Er Unix?
UNIX er et styresystem, som er meget udbredt og brugt til computere, herunder både servere og arbejdsstationer.
Der findes dog mange varianter af UNIX-systemet, fordi ligeså snart et system opfylder visse krav, også kaldet POSIX-standard, kan det kaldes et UNIX-styresystem.
Selve systemet bliver udviklet af Ken Thompson og hans kolleger ved AT&T Bell Labs i 1969. Her bliver det udviklet i assembler-koder, hvor det så efterfølgende i 1973 bliver omskrevet i C (imperativt programmeringssprog). Det er Ken Thompson selv, der står for denne udvikling.
Programmet bliver kendt for omverden i juli 1974, hvor Thompson og Ritchie udgiver artiklen 'The Unix Time-sharing System'. Herefter tager det fart, især i den akademiske verden, hvor der spreder sig hurtigt.
UNIX er et program, der er meget nemt at have med at gøre, fordi alt er lavet og pakket ind i filer. Dog er det bygget op i tre sådan lidt større komponenter, også kaldet delsystemer:
Kernen: Afvikles med særligt priviligeret status, så hardwaren kan tilgås.
LIBC: Et standard programbibliotek, som giver adgang til kernen og en del generelle funktioner.
Systemprogrammer: Disse er nødvendige for, at systemet kan fungere. Eksempelvis et login-system, så det ikke er alle, der har adgang.
Jeg håber ovenstående har gjort dig klogere på UNIX.
Her skal vi huske at takke Perlen Odense, der har ydet support og har økonomisk finanseret tilstedeblivelsen af sidens tekst. Så kig eventuelt på perle øreringe hos Perlen Odense. Herfra siger vi tusind tak.